[...] się, iż kofeina występuje w 60 różnych gatunkach roślin, z tego najważniejsze to: kawa arabska (caffea arabica), paullinia cupana (guarana), orzechy kola (cola acuminata), herbata (thea sinensis, camellia sinensis) oraz w ziarnach kakaowca (cocoa bean). Ponadto występuje w lekach. Posiada okres półtrwania wynoszący u człowieka od 2.5 do 4.5 h [...]
[...] stabilne dawki, jednak związek ten występuje również w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, takich jak warzywa (np. pomidory, kukurydza), kawa i herbata, czy zboża i przetwory mleczne. Metabolizm metylosulfonylometanu MSM spożywane zarówno pod postacią suplementów, jak i wraz z żywnością, jest względnie szybko [...]
Nowotwór to przerażająca choroba, która nie dość, że sieje spustoszenie w organizmie, to przeraża także tym, że nie do końca ją rozumiemy. Wiemy, że to choroba, w której chore komórki rozmnażają się bez ograniczeń i mocno atakują zdrowe komórki. W niektórych przypadkach rozprzestrzeniają się one bezlitośnie atakując inne obszary w naszym ciele. [...]
Starzenie definiowane jest jako pogorszenie się stanu fizjologicznego organizmu, które jest związane bezpośrednio z funkcjami niezbędnymi do przeżycia, jak i możliwościami rozrodczymi. Większość osób chciałaby móc spowolnić ten proces, aby zachowały siły witalne i możliwości reprodukcyjne. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? [...]
[...] Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również zapomnieć, że niektóre produkty utrudniają ten proces (np. kawa, herbata, czerwone wino, czekolada, produkty zawierające wapń na przykład nabiał, zboża nasiona i orzechy). Na szczęście są również produkty, które wspierają absorpcję żelaza. [...]
Choroba Parkinsona i inne parkinsonizmy należą do najczęstszych po chorobie Alzheimera chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Choroba Parkinsona charakteryzuje np. spowolnieniem ruchów, drżeniem, zaburzeniami postawy, sztywnością mięśni. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania wskazują, że większe spożycie kawy i/lub kofeiny z innych źródeł [...]
[...] zawsze pod ręką butelkę z wodą (łatwiej będzie Ci ją popijać) zacznij dzień od szklanki wody — niech to będzie Twój nawyk zaraz po przebudzeniu. Przeczytaj także: Kawa i herbata w ciąży - co można pić? Podsumowanie Picie ponad 2 litrów wody może wydawać się bardzo dużą ilością, ale musisz pamiętać, że nawodnienie jest bardzo ważną kwestią, [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
Nadeszło w końcu lato - dłuższe i bardziej słoneczne dni wpływają pozytywnie na nasz nastrój. Można by się spodziewać, że to okres, w którym nie musimy się martwić o nic szczególnego, a tym bardziej o zdrowie - więcej światła, więcej witaminy D, lepszy nastrój... Jednak istnieją pewne pułapki lata, na które warto uważać w trosce o własne zdrowie. [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe), w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi, na ile jej dostarczanie [...]
Powszechnie uważa się soki owocowe za zdrowe, jednak warto pamiętać, iż są one pożyteczne tylko w ściśle określonej ilości lub gdy są podawane bezpośrednio po wyczerpującym treningu, gdy nie zaszkodzą glikemii oraz produkcji insuliny. Większość soków owocowych zawiera fruktozę i glukozę, w rozmaitych proporcjach. Soki a zdrowie Nie ma znaczenia [...]
[...] podawano kofeinę, uzyskano lepsze efekty w porównaniu z samym treningiem aerobowym lub samą suplementacją kofeiny. Przy tym warto pamiętać, że kofeina (guarana), zielona herbata czy białko serwatkowe poprzez różne mechanizmy sprzyjają pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
[...] przyjemności. Niedawno na Instagramie napisał, że po raz pierwszy w życiu spróbował KFC. „Czy jestem zachwycony? Jest w porządku. To nie jest wspaniałe. 4/10. Jednak mrożona herbata jest całkiem dobra” – stwierdził Cutler. W sierpniu ubiegłego roku Jay obchodził swoje 50. urodziny, a w listopadzie powiedział też, że planuje kolejną metamorfozę [...]
[...] Biorąc pod uwagę 3 wyżej wymienione aspekty, wykorzystujemy takie substancję jak: kofeina johimbina tyrozyna błonnik glukomannan ekstrakt z pietruszki pokrzywa zielona herbata. Podsumowanie Jak więc widzimy, wykorzystanie spalacza powinno być uzasadnione tym, w jakim okresie redukcji obecnie się znajdujemy, jak wygląda nasza sylwetka, jaka [...]
[...] dostarczyć z pożywieniem, jest najlepszym rozwiązaniem. Warto również wzbogacić dietę o antyoksydanty oraz produkty wspomagające pracę wątroby i nerek, takie jak: zielona herbata, ostropest plamisty czy czosnek. Szybkie oczyszczanie organizmu, mimo wielu zalet, wcale nie musi być dla nas korzystne, dlatego lepiej skupić się na zdrowym, [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
W obliczu pędu naszego życia zawodowego, przepełnionego terminami i nadmiarem obowiązków, robienie przerw często wydaje się stratą czasu. Jednak okazuje się, że takie krótkie przerwy są bardzo ważne i dla zdrowia, i dla produktywności. Nasze mózgi nie lubią takiej ciągłej, długotrwałej pracy na najwyższych obrotach, co zresztą widać po tym, jak [...]